Freemasonry: Quest For Immortality (bespreking)

Het derde deel Freemasonry: Initiation By Light blijkt inmiddels te bestellen te zijn en in Quest For Immortality heeft de auteur het over vier boeken, dus ik ga er vanuit dat het voor september aangekondigde Freemasonry: The Royal Arch ook bij de “Spiritual Freemasonry” serie hoort.

In dit deel de nadruk liggen op de derde graad. Dat is wel een beetje op te maken uit de titel.

Met de eerste Constituties werd de geschiedenis van de vrijmetselarij herschreven en uitgebreid met een legendarische geschiedenis. De eerste drie Grootmeesters, George Payne, John Desagulier, herschreven samen met Anthony Sayer en mogelijk James Andersson, de drie graden met als doel de onsterfelijkheid van de ziel te benadrukken, in een tijd dat dat concept onder druk stond. (p.198)

Het boek heeft opnieuw geschiedenis, maar deze keer ontgaat me het doel grotendeels. De 170 eerste pagina’s van de 250 gaan bijna helemaal over de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Het stukje over de middeleeuwse mysteriespelen waarin de auteur de oorsprong van de derde graad ziet, is helaas kort en niet echt overtuigend. Er wordt ook wat gezegd over gilden.

In een kort hoofdstuk gaat Earnshaw in op het verband met Kabbala. Waar in het vorige boek werd onderzocht welke personen uit de vroege “Revival” interesse hadden in Alchemie, gebeurt dat helaas hier niet met de Kabbala. De stelling is wel dat zowel Alchemie als Kabbala er vanaf het begin bij zaten, maar deze keer komen we er niet achter hoe de auteur denkt dat dat gelopen is en moeten we het doen met de bekende vergelijkingen tussen de plaatsen van de officieren en de Sephiroth.

Tegen het einde wordt het boek weer wat interessanter, maar lijkt het erg veel op het vorige. De nadruk verschuift weer naar Alchemie. Ook legt Earnshaw aardig wat nadruk op de christelijke symboliek van de Vrijmetselarij.

Zie ook:

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *