Freemasonry: Initiation By Light (bespreking)

Hier hebben we dan het derde gepubliceerde boek in Earnshaw’s serie, maar Amazon noemt het deel 1. De nadruk zou liggen op de eerste graad, maar er staan ook delen die zijn geschreven “met de derde graad in het achterhoofd”. Het wordt in dit boek ook duidelijker dat de schrijver moeite had met het verdelen van de tekst van één boek over drie kleinere boekjes.

Er is weer een groot deel geschiedenis. Deze keer is dat interessanter dan in het vorige boek Freemasonry: The Quest For Immortality. Het gaat weer over de contacten van en de invloeden op “the first three Grand Masters”. Het pas alleen niet heel goed bij de rest van dit deel.

Plotseling schiet het onderwerp naar een ander stuk geschiedenis. De kolonisatie en vooral de kerstening in het verre Oosten. Een Chinese bekeerling maakte een reis door Europa waar door de opbloeiende handel “all things Chinese” toch al populair waren en het lijkt er op dat deze Shen FuZong een aardige invloed heeft gehad op het denken van sommige personen rond de oprichting van de eerste Grootloge. Langs deze weg verklaart de auteur de sterke overeenkomsten tussen de Daoïstische inwijding en die in de Vrijmetselarij.

Zijn overeenkomsten en argumenten zijn niet altijd overtuigend, maar hij heeft wel een erg boeiend en weinig onderzocht spoor gevonden van een van de mogelijke invloeden op de Maçonnieke ritualistiek.

Aangezien de Alchemie volgens de auteur in China ontstond, hebben we hier ook een route voor die invloed. Ook dit deel gaat dus weer deels over alchemie.

Inderdaad, weer een interessant boek om te lezen.

Zie ook:

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *