De Wijsheid van de Vrijmetselarij

Net als deze website, bestaat de website “De Mystieke School” al weer even. De website die je nu leest, is gestart in 2014. De Mystieke School in 2012. Ik weet niet meer of ik De Mystieke School al kende toen ik met deze website begon. Er zit behoorlijk wat overlap over wat zij en ik proberen te doen. Het kwam in het begin regelmatig voor dat ik over iets wilde schrijven, maar dat bleek dat De Mystieke School dat al had gedaan. Hun teksten zijn beter dan die van mij en waarom zou ik in mindere vorm herhalen wat elders te vinden is?

De Mystieke School begon als een “blog” met als doel Vrijmetselaren te bieden wat er in veel loges aan ontbreekt: instructie. Dit werd (en wordt?) niet altijd met gejuich ontvangen. De Mystieke School toont zich regelmatig kritisch op ontwikkelingen met name binnen het Grootoosten der Nederlanden en waar de grootste overlap zit tussen De Mystieke School en de website die je nu leest, is dat we beide meer aandacht willen geven aan de esoterische kant van de Vrijmetselarij.

Het archief van De Mystieke School is niet optimaal. Ik wist dat ik ergens iets had gezien over een jubileum, maar ik kon de tekst niet vinden met de zoekwoorden die mij logisch leken. Pas toen ik de laatste e-mail nieuwsbrief in mijn postbus tegen kwam, wist ik dat ik moest zoeken op “10 jaar”.

Iets vergelijkbaars had ik met het zoeken naar informatie over de e-books die De Mystieke School heeft uitgegeven. Die informatie is niet makkelijk te vinden op de website.

10 Jaar lang heeft De Mystieke School geschreven over Vrijmetselarij, maar gaandeweg kwamen daar onderwerpen bij als Hermetica, mystiek en Stoïcisme bij. De beste artikelen van de afgelopen 10 jaar over deze onderwerpen, zijn uitgegeven als vier goedkope e-books. De teksten staan uiteraard ook op de website, maar in de e-books zijn ze ongetwijfeld in een bepaalde volgorde gezet.

Het e-book van € 2,99 zal met name de meer esoterisch georiënteerde Vrijmetselaar aanspreken. Hermetica, Alchemie, Gnostiek, mystiek en geschiedenis. Het komt allemaal ter sprake. Maar ook onderwerpen als Vrijmetselarij en het internet, gaat het om moraliteit, spiritualiteit of esoterie? Uiteraard word je iets wijzer over de symboliek. Net als op de website zullen degenen die geen lid zijn geen grote “spoilers” krijgen, maar ook weer niet meer dan algemene informatie. De teksten lijken vooral bedoeld voor leden.

Een leuk presentje van de jubilerende Mystieke School en de 75 pagina’s bieden in elk geval wat dingen op (opnieuw) over na te denken.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *