Esoteric Handbook

Ik had geen hele hoge verwachtingen van deze serie boeken, maar ik wilde toch eens kijken. Robert V. Lund is een Canadese Vrijmetselaar die na zijn inwijding in aanraking kwam met de Theosofie en kennelijk daardoor het idee gekregen heeft dat hij de diepere lagen van de Maçonnieke symboliek (beter) begrijpt. Hij publiceerde -zoals je ziet- zijn ideeën in drie delen, een voor de leerling (2018), een voor de gezel (2019) en een voor de meester (2020).

Mijn niet al te hoge verwachting wordt (helaas) waar gemaakt. De werken bevatten vooral veel citaten over hoe esoterisch Vrijmetselarij wel niet is, maar niet zo heel veel interessante ideeën. Die ideeën zitten er natuurlijk ook wel in, maar hebben vaak het niveau ‘ik heb ergens gelezen dat…’ of komen uit de bekende werken van een Pike of een Wilmsthurt. Daarnaast zijn er hele stukken die uit bijvoorbeeld de Kybalion komen of uit Theosofische geschriften.

De schrijver verwijst naar ‘zijn’ “Ontario ritual” en soms naar het “American / Antient” rituaal, maar lijkt geen andere ritualen te kennen. Het is wel aardig om te lezen hoe sommige dingen in Ontario gaan.

Je steekt altijd wel wat op van een werk, maar heb van deze serie niet al te hoge verwachtingen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *