Zonder Blinddoek (bespreking)

Weliswaar niet geschreven als esoterisch boek over Vrijmetselarij, Zonder Blinddoek, een andere kijk op Vrijmetselarij heeft wel het een en ander te bieden aan de esoterisch georiënteerde Vrijmetselaar of geïnteresseerde.

De auteurs volgen David Stevenson in de idee dat de oorsprong van de Vrijmetselarij in Schotland moet worden gezocht. Zo komen ook de Shaw statuten ter sprake waarin de verwijzing naar geheugenkunst te vinden is. Ook Lazet en Luder zien Vrijmetselarij als voortzetting van deze geheugenkunst en besteden hier dus aandacht aan. Bijna automatisch hieraan gekoppeld heb je dan nog wat Hermetische invloeden. Dit is niet een van de bekendste, maar wel een interessante benadering van de Maçonnieke methode en symboliek.

Verder gaat het boek vooral over de ontwikkeling van het rituaal. Wat is in de loop van de tijd aangepast, weggelaten of (nog veel erger) toegevoegd? Welke elementen zijn tegenwoordig slecht begrepen? Hoe verhoudt de derde graad zich tot de eerste twee? De auteurs hebben vijf jaar lang onderzoek gedaan en hun visies vergeleken en komen tot een paar conclusies die je niet heel vaak ziet. Ze zijn kritisch, maar ook open. Zo hebben ze niet alleen naar het Grootoosten der Nederlanden gekeken, waar ze zelf lid van zijn. Waar zijn Vrijmetselaren mee bezig? Wat kan beter? De auteurs hopen met dit boek de kennis van hun lezers te vergroten en daarmee een impuls te geven aan de doorontwikkeling van de Vrijmetselarij.

Op deze manier komen veel interessante details en verwijzingen naar voren. Persoonlijk had ik liever een minder luxe boek (glossy papier en daardoor maar 325 pagina’s) gezien en minder ‘zeven mijlslaarzen’. Veel van de bronnen waaruit ze putten, ken ik ook, dus je kunt het boek ook zien als een samenvatting.

Esoterie komt niet heel veel ter sprake, maar een van de bijlagen is een overzicht van “occulte wetenschappers”.

Geen diepgaand esoterisch werk, wel een boeiend boek over Vrijmetselarij met hier en daar wat historisch esoterische vingerwijzingen. In elk geval een aanrader.

2021 De Alk, isbn 905961237X

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *