Esoteric Freemasonry (bespreking)

Er worden op Amazon allerlei esoterische boeken over Vrijmetselarij verkocht. Meestal laat ik die schieten, maar dit werk van Jean-Louis de Biasi trok toch mijn aandacht.

De Biasi is een Fransman die lid is (geweest) van een brede waaier aan Maçonnieke organisaties, van een Franse organisatie die werkt in een Egyptische Ritus tot een “reguliere” Amerikaanse. In zijn werk gaat de auteur in op “Egyptische” Vrijmetselarij en dat is niet alleen de ritus van “Memphis-Misraim”, maar ook “The Sacred Order of the Sophisians”.

Dit boek biedt mannen en vrouwen de gelegenheid om het Maçonnieke Licht te bestuderen en ervaren op een solistische manier, buiten de loge waar leden van verschillende groepen en jurisdicties misschien niet de gelegenheid hebben om samen te werken.

De auteur beschrijft “Egyptische Vrijmetselarij” en begint al vrij snel met het uitleggen hoe je thuis je eigen Maçonnieke tempel maakt. Later komen er oefeningen hoe je thuis en alleen je Maçonnieke spiritualiteit kunt verdiepen. De auteur richt zich tot iedereen, onafhankelijk van wat voor organisatie de lezer lid is en zelfs niet-Vrijmetselaren worden uitgenodigd zijn oefeningen te doen.

De theoretische stukken zijn best interessant, maar de ’thuis tempel’ en vooral de oefeningen zijn wel zo enorm gedetailleerd dat ik die stukken steeds sneller begon door te nemen. Op zich is het idee om thuis een Maçonnieke ‘hoek’ te hebben voor meditaties of overdenkingen een interessant idee, maar het aantal details aan inrichting, kleding en benodigdheden is wel heel groot. De oefeningen en rituelen zijn hele lappen tekst met uit te spreken teksten, bewegingen en weet ik wat.

Niet helemaal mijn ding zoals je al merkt, maar mocht het jou meer aanspreken, het boek is te verkrijgen via Amazon.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *