Fraternal Review 10/2023: Fringe Masonry 2

In februari 2022 verscheen een FR over “Fringe Masonry”. Kennelijk was het onderwerp nog niet uitgeput, want hier hebben we het vervolg op dat nummer.

De term wordt vooral door Amerikanen vrij los gebruikt, meestal om een soort van ‘nep-Vrijmetselarij’ aan te duiden, “irregulier” of zelfs “clandestien”. Het soort Vrijmetselarij waar de twee FR’s over gaan, spelen in een tijd dat de “regulier” versus “irregulier” discussie wel al bestond, maar nog niet zo strikt was als tegenwoordig. Leden waren zowel lid van een Egyptische Ritus als van een “reguliere” loge bijvoorbeeld.

Zo duiken we opnieuw in een tijd waarin er nog Vrijmetselaren die interesse hadden in magie, ordes oprichtten zoals de Golden Dawn, mensen nog wisten wat Martinisme was en natuurlijk de tijd waarin Aleister Crowley leefde. De auteurs Millar, Jaime Lamb en Richard Kaczynski nemen je mee op een wandeling langs de Fraternitas Saturni, Rudolf von Sebottendorf, Aleister Crowley, Martinism en wat dies meer zij.

Klik hier voor nummer 10/2023 en hier voor 2/2023

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *