Traditionalisme

Er wordt wel eens gesproken over de “Traditionalistische School”, maar deze benaming is misleidend. Er waren vanaf het begin verschillende auteurs met vergelijkbare ideeën en sommigen kenden elkaar omdat ze voor dezelfde tijdschriften schreven, maar tot een “school” kwam het nooit. De meeste Traditionalistische auteurs hadden geen leerlingen.

Een paar bekende namen uit de stroming zijn René Guénon (1886-1951), Ananda Coomaraswamy (1877-1947) en Frithjof Shuon (1907-1998).

Voor deze website is Guénon de meest interessante figuur. Hij is zelf ingewijd als Vrijmetselaar (een keer “irregulier” en een keer “regulier”, maar hij werd ingewijd in verschillende esoterische organisaties), schreef over de Vrijmetselarij en (ondanks dat hij dit waarschijnlijk zou ontkennen) hij was betrokken bij een aantal loges die zijn gedachtegoed in de Maçonnieke praktijk wilden brengen in Frankrijk.

Een boek dat je een idee van de geschiedenis (en in mindere mate het gedachtegoed) van de Traditionalistische stroming kan geven is Against The Modern World (2014) van Mark Sedgewick. Hierin komt ook het verband met Vrijmetselarij ter sprake.

Teksten in deze categorie:

Boeken: